Den franske stuepige – engelsk, french maid – har været et af de mest populære temaer til lingerie og frække kostumer i mange år.

Men hvorfor er det, vi er så vilde med de sorte og hvide dragter og den unge pige, der går og støver af og passer børnene i huset?

For år tilbage var den franske stuepige alt andet end et sexsymbol inden en udvikling over hundrede år ændrede det.

Mulighed for unge franske kvinder

I løbet af 1800-tallet begyndte de mere velhavende franske familier at ansætte unge franske kvinder til at holde hjemmet rent, passe børnene, lave mad og lignende huslige opgaver.

På dette tidspunkt var det meget få kvinder, der var ude på arbejdsmarkedet, så det var ikke fordi kvinden i huset ikke kunne nå det – det var mere et spørgsmål om social status og at kvinden i huset nu kunne lade være. At ansætte en stuepige handlede om prestige. Især, hvis der var tale om en fransk.

Det var ikke unormalt at mindre velstående familier hyrede stuepiger fra nabolande og til sociale sammenkomster bad dem sige, de kom fra Frankrig for på den måde at højne prestigeniveauet.

Brugt i skuespil

I løbet af 1900-tallet begyndte den franske stuepige – der med tiden blev et mindre og mindre almindeligt syn selv i de velhavende hjem og efterhånden ersattet af au pairs fra andre lande – brugt i skuespil og på de meget frie ”burlesque”-huse. Det var her, uniformen også blev både lidt mindre og lidt strammere med plads til et par struttende bryster.

Du kan se dragtens udvikling på Wikipedia også.

Det var et billede, medierne i såvel Frankrig som i udlandet begyndte at samle op. På den måde ændrede den gængse opfattelse af en fransk stuepige sig også i resten af verden.

I dag hænger den franske stuepige unægtelig sammen med især lingerie og rollespil. I voksenlegetøjsbutikker som Alor har du mulighed for at købe kostumer, hvor kvinden kan klæde sig ud som den franske stuepige, der er alene hjemme og gøre rent, indtil manden i huset kommer hjem..

Har du spørgsmål til andre franske fænomener? Stil dem gerne i en kommentar herunder!