Det er svært at forestille sig Brigitte Bardot eller Catherine Deneuve uden en cigaret i hånden – men alligevel er Frankrig som land ved at indstille sig på en lov, der – som i mange andre europæiske lande – forbyder rygning inden døre på offentlige steder.

I dag er det nemlig tilladt at ryge inden for på eksempelvis restauranter, med mindre den enkelte restaurant selv forbyder det. Det står i kontrast til de fleste andre europæiske lande, herunder Danmark og resten af Skandinavien, hvor det snart er 10 år siden at rygerloven blev indført.

Det er Frankrigs nuværende socialistiske regering ledet an af Francois Hollande, der ser ud til at være klar til et brud med den franske tradition for røg. Selv ordet cigaret kommer fra fransk.

25 % unge rygere

I Frankrig er det cirka en fjerdel af alle unge der ryger. Det er et af de højeste niveauer i Europa alene overgået af visse østlande. I Danmark er tallet ved at nærme sig de 10 % og har været nedadgående i mange år. 73.000 personer dør hvert eneste år af tobaksrelaterede sygdomme – eller det samme, som hvis et almindeligt passagerfly styrtede ned hver eneste dag, som Frankrigs sundhedsminister siger.

Det på trods af, at de unge generelt er velvidende omkring konsekvenserne af at ryge. At de uanset gør det hænger først og fremmest sammen med, at det er kulturen i landet, hvor du aldrig skal gå længere end et par hundrede meter for at finde et ”tobakkeri”.

At sætte billeder af døende rygere på pakkerne –som vi også har i Danmark – har indtil videre ikke haft en nævneværdig effekt på rygning i Frankrig.

Indtil videre er det blevet stemt en gang om forslaget i det franske parlament. Det skete i september, hvor det ikke lykkes at skabe et tilpas flertal til at indføre en lov med det samme. Men de fleste forventer at det, selvom vi taler om cigarettens hjemland, er et spørgsmål om tid før turister kan vænne sig til røgfri restauranter.

Det franske paradoks

Forskere taler om det franske paradoks. Franskmænd drikker både mere vin, de spiser mere usund ost, de ryger mere og lever i det hele taget ikke op til de forestillinger vi har om sundhed i Europa. Alligevel er de ikke så hårdt ramt som man ville forvente.

Undtagelsen til de franske paradoks har i lang tid været rygningen, skal det dog siges. Selvom mange franskmænd ryger er tallet dalene. I 2001 blev knap 90 milliarder cigaretter røget i Frankrig og det tal var i 2014 faldet til cirka halvdelen.

Måske et rygestop faktisk er på vej i Frankrig, herunder i særdeleshed verdens mest populære turistby Paris, hvor rygningen længe af politikere har været anset som en hæmsko for at få endnu flere turister til byen.