Har du tabt dit hjerte til byernes by; Paris, det sofistikerede sprog og det velsmagende franske Køkken? Så er du blot en blandt mange. Men hvad er det franske eller det parisiske køkken egentlig? Paris er en af de mest multikulturelle hovedstæder i Europa – i stor Paris lever der ikke mindre en 12,1 mio. indbyggere (2009) og ikke mindre end 19,4% af disse er født andre steder end i Frankrig.

Faktisk har der altid været en lang tradition for indvandring til Paris både fra Italien, Belgien, Schweiz, Kina og Armenien. I dag er den største gruppe indvandrere fra Afrika og Asien, specielt Vietnam, mens den næststørste gruppe af udlændinge udgøres af portugisere og spaniere. Denne blanding af kulturer har også været med til at forme den franske madkultur, som vi kender den i dag, selvom du sikkert ikke, på stående fod, kan afgrænse begrebet; “Fransk Madkultur” – derfor vil jeg bryde begrebet ned og give jer en lille introduktion til, hvad fransk madkultur egentlig består af.

Forskellig madkultur i hver region

Fransk madkultur er lige så varieret som blandt andet det kinesiske køkken – som turist vil man sikkert karakterisere det fine franske køkken, som mad fra Paris, men hver region i Frankrig har deres egne særegne madretter. I Nordvest bruger de især smør, créme fraiche og æbler i madlavningen, mens de i Provence(sydøst) er særligt kendt for deres brug af olivenolie, krydderurter og tomater. I Sydvest bruger de andefedt, fois gras og Karl Johan-svampe og helt i nordøst Frankrig, ved grænsen til Tyskland, er maden inspireret af deres tyske nabo, med fedt, øl og sauerkraut. Også lokale køkkener, som Loiredalens ferskvandsfisk og hvidvin, samt Baskerlandets brug af tomat og chili, influerer det samlede køkken. Det, som sikkert står allertydeligst, som symbol på fransk madkultur, er dog rødvin og ost.

Ligesom med andre madkulturer bliver den oprindelige version med tiden influeret af den kulturelle kontekst og danner en moderne fransk madkultur, som blander specialiteter fra bosiddende minoriteter. Således er den nutidige madkultur i Frankrig især inspireret af det nordafrikanske og kinesiske køkken.

Forlæng ferieminderne

Så hvis du rigtig vil forberede dig på dit næste franske eventyr, bør du faktisk finde restauranter i Paris, der repræsenterer den alsidige madkultur “Fransk køkken” er.

Vel hjemme igen, kan du sagtens vedligeholde mindet om turen, ved også at smage på det multietniske Paris i din egen by. Eksempelvis kan du via appen; Hungry, fra den århusianske madportal www.hungry.dk , søge på take-away steder i dit lokalområde, der specialiserer sig indenfor en bestemt madkultur eller madkoncept. Så kan du opleve en lille bid af Paris lige dér, i dit eget kvarter.