Mange danskere er lige nu på sommerferie i sydens varme, eller også er de ved at finde passet frem og pakke kufferten. Der er i år mange der  vælger at tage på ferie i Paris, for at opleve Paris mens vejret er bedst.

Selvom ferien er en tid, vi ser frem til og nyder med glæde, kan uheldet være ude i form af en knækket tand, akut tandpine eller betændelse i en visdomstand. Men hvordan skal du egentligt bære dig ad, hvis du får en tandskade under din ferie i Paris? Læs mere og bliv guidet til, hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet er ude.

Hvis du får akut tandpine

Tandpine kan opstå på ingen tid – ud af det blå. Smerten kan variere meget fra at være moderat til at være kraftig, og så kraftig, at du næsten ikke kan være i din egen krop. Hvis du får tandpine på din ferie, skal du undgå at drikke meget kolde eller meget varme drikke, søde sager og alkohol.

Hvis smerten er meget voldsom, kan du tage ibuprofen eller panodil, som kan hjælpe med at lindre smerten. Du skal igen opsøge din tandlæge, når du kommer hjem, så hurtigt som muligt.

Tip: Nogen gange kan et stykke tyggegummi dække stedet, der udløser smerten i tanden.

Hvis du har flækket en tand

Hvis du har knækket en tand ved at have bidt sammen om noget hårdt, skal du gemme det afknækkede stykke tand, såfremt det er muligt. I nogle tilfælde kan man nemlig genopbygge den knækkede tand med det afbrækkede stykke – det er dog sjældent. Hvis uheldet skulle være ude, kan du opsøge et apotek i Pari, hvor du i langt de fleste tilfælde kan købe et tandkit, der indeholder en type plastik, der opvarmes i vand og efterfølgende puttes i hullet i den knækkede tand.

Så undgår du, at bakterierne kan sprede sig til tandens nerve og rod. Det er dog kun en midlertidig løsning, og du skal straks besøge din tandlæge, når du kommer hjem fra ferien igen. Hvis du har en knækket tand, kan du besøge denne hjemmeside, der kan hjælpe dig med at fikse dine tandproblemer.

Hvis tandkødet driller dig

Hvis du ikke har haft fuldt fokus på mundhygiejnen, eller hvis dine visdomstænder er på vej ud, kan du opleve irriteret og ømt tandkød. Dette kan skabe tandkødslommer, hvor bakterierne kan samle sig og derved skabe en betændelsestilstand i tandkødet.

Hvis du oplever, at tandkødet er ømt og irriteret, skal du have fokus på mundhygiejnen ved at børste tænder grundigt to gange dagligt, bruge tandtråd efter hvert måltid og eventuelt skylle munden i klorhexidin.